ROC van Twente

Onze opleidingen
Wij bieden voltijd en deeltijd mbo-opleidingen aan op niveau 2, 3 en 4. Binnen 9 onderwijsteams leveren circa 220 medewerkers dagelijks een bijdrage aan het opleiden van ongeveer 2200 studenten. De lessen worden verzorgd op onze locaties in Almelo, Hengelo en Enschede en binnen de muren van verschillende instellingen in de regio.

Oog hebben voor mensen: waar liggen hun mogelijkheden, wat kunnen ze zelf? Waar liggen de behoeften, welke hulp is écht nodig? Onze studenten leren de juiste afwegingen te maken en gepaste hulp te bieden aan de doelgroep waarvoor wij ze opleiden. Dit vraagt om mensen die een kritisch denkende, weerbare , flexibele en respectvolle houding hebben, met een groot hart voor de medemens.

Deze houding en persoonskenmerken vragen wij niet alleen van studenten maar ook van onze (nieuwe) medewerkers. Het MBO College voor Mens & Maatschappij kenmerkt zich door een respectvolle aanspreekcultuur, een lerende organisatie en de oprechte wil verantwoordelijkheid te nemen voor het eigen functioneren.


 

College voor Onderwijs, Sport & Welzijn

Docent Nederlands (0,8 fte)


Externe vacature

De opleiding onderwijsassistent is een mbo niveau 4 opleiding. Studenten worden opgeleid tot zelfstandig beroepsoefenaar en kunnen met het diploma naar het hbo. Op dit moment zijn er 540 studenten (BOL en BBL (volwassenen)). Tot voor kort was de opleiding onderwijsassistent een doorstroom opleiding richting hbo en met name de opleiding pabo (leerkracht basisonderwijs). Dit is verandert, er zijn banen voor onderwijsassistenten in het basis-, voortgezet- en speciaal onderwijs. Dat er zo veel jongeren het (basis)onderwijs in willen is een goede ontwikkeling. Zeker nu in het basis onderwijs het tekort aan leerkrachten, onderwijsassistenten groter gaat worden. Wat voor het basis onderwijs geldt, gaat ook gelden voor het speciaal-, voortgezet- en middelbaar beroeps onderwijs. Ook de interesse van jongens voor het onderwijs groeit. 

Het team verzorgt ook:

 • het  1-jarig maatwerk / versneld Onderwijsassistent. 1-jarig traject voor mbo’ers die al een niveau 4 diploma behaald hebben en naar de pabo willen
 • de 1-jarige specialisten opleiding Instructeur mbo
 • februari instroomtraject / 2de instroommoment BOL (opvang uitval ROC van Twente en onderzoeken of onderwijsassistent de juiste nieuwe opleiding is)

Bijna alle studenten die beginnen aan de opleiding Onderwijsassistent willen juf of meester worden. Voorbereiden op succesvolle doorstroom in het hbo krijgt veel aandacht. We leggen de lat hoog.

Als opleiding hebben we ons als doel gesteld:

 • vakbekwame onderwijsassistenten op te leiden (er is werk!)
 • die succesvol kunnen doorstromen in het hbo (specifiek pabo)

Functie-inhoud
Als docent van de opleiding Onderwijsassistent ben je, naast vakdocent (in dit geval docent Nederlands), altijd studieloopbaanbegeleider (slb’er). Je bent slb’er van één of twee groepen. Een groep is de helft van een klas (dus er is een maatje met wie je kunt sparren). Als slb’er begeleid je de student bij zijn studie, loopbaan en persoonlijke ontwikkeling. Je bent ook hun stagebegeleider (je gaat 3 tot 5 keer per jaar op stagebezoek bij een student). Je krijgt ondersteuning als studieloopbaanbegeleider van één van onze vier teamdeskundigen student. Daarom zoeken wij een collega met ervaring in het primair-, speciaal-, voortgezet- en/of middelbaar beroeps onderwijs. Je kennis en ervaringen kun je gebruiken om de studenten adequaat te begeleiden in de stage en de inhoud van de opleiding onderwijsassistent, je vak, af te stemmen op de vraag uit het (onderwijs)werkveld (wat voor onderwijsassistent heb je nodig?).

Naast je slb en stage-activiteiten geef je les. We zoeken een docent met een bevoegdheid (2e graads) Nederlands of studerend hiervoor. De vakgroep bestaat op dit moment uit 4 personen.

Iedereen die in het onderwijs gaat werken moet “taalvaardig” zijn. Naast dat iedere student Nederlands op 3F niveau moet afsluiten, wordt er veel aandacht besteed aan spelling,  grammatica en verslaglegging. Elke onderwijsassistent moet deze deelgebieden goed beheersen, willen ze kinderen kunnen begeleiden in het onderwijs.

De vakgroep is “taalbeleid” aan het ontwikkelen waar naast bovengenoemde deelgebieden ook “21-eeuwse basis digitale vaardigheden” wordt geïntegreerd.

Mocht je ervaring hebben met “digitale geletterdheid/21-eeuwse digitale vaardigheden” geef dat dan in je motivatieschrijven aan. Ook wij moeten onze onderwijsassistenten hier op voorbereiden zodat zij dit in hun stage/werk kunnen begeleiden.

Functie-eisen

Kom je bij ons werken, dan vragen wij:

 •   ervaring in het primair-, speciaal en/of voortgezet onderwijs
 •   diploma 2e graads Nederlands, studerend hiervoor of bereid zijn om de studie op te pakken
 •   bij voorkeur in het bezit van een master
 •   “Teamspeler”! Het team onderwijsassistent heeft zo’n 35-40 leden. Goed kunnen samenwerken is dan een vereiste zowel in het team als in één van de vakgroepen
 •   positief mensbeeld, positieve begeleidingshouding
 •   veel complimenten kunnen geven
 •   kunnen omgaan met studenten met diverse (heftige) persoonlijke problematieken
 •   studenten “rust, reinheid en regelmaat (structuur)” kunnen bieden

Wat je nog meer moet weten

 • salaris: schaal LB / minimaal € 2.961,00 - maximaal € 4.429,00 bruto per maand bij een werkweek van 36,86 uur
 • dienstverband: bepaalde tijd tot 1 augustus 2023. De ontwikkelingen van de studentenaantallen bepaalt of het dienstverband, bij goed functioneren, de volgende schooljaren gecontinueerd kan worden
 • je ontvangt een eindejaarsuitkering van 8,33% en 8% vakantiegeld
 • je krijgt volop kans voor je eigen ontwikkeling door ons uitgebreide interne opleidingsaanbod en online leerplatform GoodHabitz
 • je krijgt bij ons de mogelijkheid om op onze kosten je bevoegdheid te behalen
 • je ontvangt een reiskostenvergoeding
 • voor indiensttreding zal je worden gevraagd een geldige Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) te overleggen
 • de locatie is de Thorbeckelaan in Almelo
 • de sollicitatiegesprekken vinden eind mei plaats (i.v.m. opzegtermijnen). Naast de teammanager zijn 2 leden van de vakgroep aanwezig bij deze gesprekken
 • wil je meer informatie over de vacature dan kun je contact opnemen met Freek Boswinkel, 06 - 53 45 49 33 (tussen 18.00 - 20.00 uur)

Geef in je motivatieschrijven aan wanneer je beschikbaar kunt zijn (i.v.m. opzegtermijnen) De eerste selectie (brieven) vindt plaats met gebruik van bovenstaande criteria. Je gaat in gesprek met een vakdocent, een studieloopbaanbegeleider (“maatje”) en de teammanager van de opleiding onderwijsassistent.

 

 

Wil je meer weten over onze arbeidsvoorwaarden? Check dan ROC van Twente als werkgever.


Deze vacature wordt gelijktijdig intern en extern opengesteld. Bij gelijke geschiktheid hebben interne kandidaten voorrang.Wil je reageren op deze vacature? Klik dan op de button hieronder! 

 

 

 

 
 

Solliciteren ]   [ Afdrukken ]   [ Tip een vriend(in) ]
Regio:
Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Zuid-Holland
Utrecht
Zeeland
Heel Nederland

Sluitingsdatum:
23-05-2022

Startdatum:
01-08-2022

Locatie:
Almelo

[ Solliciteren ]

Contactpersonen:
Freek Boswinkel, manager
tel.: 06-53454933